Libertarische partij

Mijn stemadvies: Lijst 14 – Libertarische Partij

Het maakt niet uit wat je levensbeschouwing is. Het stemmen van de LP is altijd het meest ethische wat je kan doen.

Vrijheid

Het libertarisme geeft je namelijk precies zoveel vrijheid als mogelijk zonder dat iemand anders daar last van heeft. Dus alles is toegestaan zolang je de (eigendoms)rechten van iemand anders niet schendt. Op deze manier kan iedereen zijn eigen geloof/beschouwing aanhangen en leven leiden zoals hij of zij wil.

Dwang

Ga je dat inperken, dan is er altijd sprake van dwang. Dus als je bijvoorbeeld een deel van je eigendommen moet afstaan (belasting) of als je bepaalde dingen bijvoorbeeld niet meer mag (in NL komen wonen) omdat de meerderheid dat beter vindt. Dit is een slecht principe, het is de dictatuur van de meerderheid. Door dit soort systemen kunnen slavernij, jodenvervolging, oorlogen en bergen geld uit het niets ontstaan. Een bepaalde groep (vaak een minderheid) lijdt daar per definitie onder. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Geschikt voor communisten, Christenen, egoïsten, atheïsten, filantropen, Boeddhisten, etc.

Ben je communist en wil je alles met iedereen delen? Prima, start een commune en spreek dat met elkaar af. Maar dwing het niet af.

Ben je Christen (zoals ik), en word je helemaal warm van “De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing”. Maak er je levenswerk van. Maar dwing het niet af.

Vind je als Boeddhist dat begeerte de oorzaak is van lijden? Prima, leef lekker eenvoudig en wees gelukkig. Maar dwing het niet af.

Ben een egoïst en leef je alleen voor jezelf. Prima, als je denkt dat je daar gelukkig van wordt. Maar dwing het niet af.

Ben je atheist en je geloof je er helemaal geen reet van. Prima, dat is je goedrecht. Maar dwing het niet af.

Ben je filantroop en geef je alles aan de armen? Er zouden meer mensen zoals jij moeten zijn. Maar dwing het niet af.

Dus, laat iedereen gewoon vrij en maak het non-agressieprincipe de basis.

Wat je voor de rest met je leven wil doen komt op de tweede plaats en kan je doen in de vrijheid die je op deze manier krijgt.

Asocialisme

Het probleem van het socialisme of een sociaal democratische samenleving is dat deze asociaal is. Het klinkt wel positief hoor, een “sociaal” democraat. Maar hoe lief heb jij je naaste als je het normaal vindt om via de overheid van hem of haar te stelen? Het maakt wat mij betreft niet uit of je het gestolen geld aan iemand anders geeft of er drugs van koopt.

Dus voor iedereen die geen LP stemt: vind je het zelf niet hoogmoedig om te denken mogen beslissen voor iemand anders?